Brexit: een koude douche in plaats van Eldorado

Drie weken na de Brexit deal dreunt de klap nog steeds na. Er is 13% tongquotum weg en de reders hebben 25% makreelquotum verloren aan de Britten. Daarnaast blijft de onzekerheid, omdat de deal een beperkte houdbaarheid heeft. Intussen kijken we vooruit, naar hoe en waar we de schade kunnen verhalen en hoe we zorgen dat we niet over vijf jaar weer in de uitverkoop gaan.

Van ongeschonden uit de Brexit deal komen is geen sprake, de schade op bedrijfsniveau is groot. Als pleister op de wonde wordt uit het Europese Brexit-fonds geld beschikbaar gesteld, voor de Nederlandse visserij gaat het om €130 miljoen.

Dit bedrag dekt echter het geleden verlies niet, en daarnaast lijkt het er op dat dit geld niet als schadevergoeding kan worden uitgekeerd aan gedupeerde vissers.

Over de hoogte van het bedrag zijn we in gesprek met onze Europarlementariërs, over de inzet er van overleggen we het Ministerie van LNV. Tegelijk laten we ons adviseren op de mogelijkheden en onmogelijkheden van juridische actie.

Over de heronderhandelingen in 2026 maakt VisNed zich zorgen. De Europese Unie (EU)  verzekert ons dat daarvoor geen reden is, in het verdag staat dat er geen quotum meer wordt weggegeven in ruil voor toegang tot het water en is alles als het goed is afgedekt, maar toch zijn we er niet gerust op.

Het is immers politiek en in dat kader schreeuwt de Engelse visserijsector moord en brand, omdat ze er nu achter komen dat ze al die tijd zijn voorgelogen over de grote voordelen van een Brexit.

Britse vishandelaren zijn bijvoorbeeld flink de pineut omdat de export zwaar bemoeilijkt wordt. Mede daardoor zijn de visprijzen in het VK afgelopen week gekelderd.

Ook vlagkotters hebben te maken met de papierwinkel en procedures die samenhangen met het zijn van een 'derde' (niet-EU) land. Voor alle betrokkenen heel vervelend en lastig, maar wel een direct gevolg van de keuze voor een Brexit door de Britse bevolking en hun politici.

Voorlopig zullen we allemaal moeten leven met de negatieve gevolgen van het Engelse besluit om de EU te verlaten, zowel de Nederlanders als de Britten. Bezint, eer gij begint.