Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

ILT waarschuwt eigenaren van ongecertificeerde schepen

vrijdag 5 januari 2018

In alle geleidelijkheid moeten ook ongecertificeerde vissersschepen (voornamelijk garnalenschepen) aan de algemeen geldende veiligheidseisen voldoen. VisNed roept op de ILT-papieren altijd op orde te hebben, zowel voor het schip als voor de bemanning.

Voor een ontheffing van het Vissersvaartuigenbesluit ’89, moeten de schepen per 1 januari 2017 voldoen aan de hoofdstukken 6 (relinghoogte, luikhoofden) en 7 (reddingsmiddelen) van dat besluit.

Vervolgens moet het vaartuig, per 1 januari 2018, voldoen aan de hoofdstukken 2 (waterdichte indeling en constructie) en 3 (stabiliteit). Bij veel schepen is de ILT niet uitgenodigd voor een beoordeling aan boord, om zo een ontheffing voor deze hoofdstukken af te geven.

Zonder die ontheffing is het niet toegestaan om het vaartuig buitengaats te brengen. Er kan dus alleen gevist worden op binnenwateren. Varen en vissen zonder de juiste reddingsmiddelen (ook al is het schip niet gecertificeerd) is te allen tijde verwijtbaar,

VisNed wijst eigenaren nadrukkelijk op het zorgen voor de juiste certificaten en veiligheidsmiddelen, zeker vanwege het al dan niet verzekerd zijn van schip en bemanning. 

← Overzicht