Verhouding visserij versus NGO-inzet in Brussel 1 op 10

Er functioneren inmiddels tientallen goed opgeleide en zeer gemotiveerde NGO-medewerkers in Brussel. Bij elk Brussels overleg, bijeenkomst of vergadering is de verhouding tussen medewerkers van visserij en NGO’s tussen 1 op 5 en 1 op 10. Of het nu over visserij, gesloten gebieden of wat dan ook gaat.

Het houdt maar niet op. In Brussel is weer een nieuwe en activistische NGO op het toneel verschenen. Deze heet www.ourfish.org We maakten voor het eerst kennis met ze bij het symposium over aanlandplicht.

Daar vertelden de vertegenwoordigers van Our Fish dat de Europese visserij volgens hen volledig illegaal is omdat het Gemeenschappelijk Visserijbeleid volgens hen niet nageleefd wordt. Een simplistische boodschap, die natuurlijk een open zenuw raakt bij supermarkten. Die kunnen zulke beschuldigingen niet hebben.

Daar vinden we van alles van. Maar wat zetten wij ertegenover? Our Fish heeft haar financiële basis in www.fishfund.eu Dat fonds wordt gevuld door steenrijke - veelal Amerikaanse - weldoeners uit de ‘OAK-foundation,’ het ‘David en Lucille Packard Fonds,’, het 'Calouste Gulbenkian fonds,’ het ‘Waterloo fonds’ en het ‘Marisla fonds.’

Ook het Nederlandse ‘Adessium fonds’ financiert mee. Alleen als de Europese visserijen de krachten bundelen en ruim voldoende middelen beschikbaar stellen kan sprake van een beter evenwicht zijn. Tot die tijd heeft Europêche 1,5fte om in te zetten…