Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Radicale Franse NGO opent frontale aanval op pulsvisserij

vrijdag 6 oktober 2017

De radicale Franse NGO “BLOOM” heeft op haar website bekend gemaakt een officiële klacht in te dienen tegen de manier waarop in Nederland pulsvisserij wordt ontwikkeld.

Toen VisNed in juli een bijeenkomst organiseerde in het Europese Parlement deed Bloom aan het eind van die bijeenkomst een oproep die wij niet konden plaatsen. De vertegenwoordiger stelde dat ‘het een schande is dat we als mensheid zo ver gaan dat we de laatste visjes met elektriciteit opjagen om ze te vangen’. Bloom claimde allerlei ‘feiten’ over geëlektrocuteerde vissen, verwondingen, bulten en zweren.

De aanwezige wetenschappers wisten de opmerkingen te pareren, maar kennelijk was dat voor Bloom een stimulans om er een schepje bovenop te doen. Ze hebben inmiddels een klacht ingediend bij de Europese Commissie, waarin woorden als ‘onrechtmatig’ en ‘frauduleus’ voorkomen.

De klacht is volgens VisNed buiten elke proportie en vol met halve waarheden en recht-toe-recht-aan leugens. Ook heeft Bloom inmiddels in de Franse pers (de krant Le Figaro) het nieuws verspreid en de commentaren daar geven aan dat men niet positief tegenover pulsvisserij staat.

VisNed probeert in contact te komen en de dialoog te zoeken. Voor begin november proberen we een afspraak te maken met de top van DG Mare, hiervoor heeft VisNed zelfs deze dagen op Malta Eurocommissaris Vella aangesproken. Dit gesprek zal dan samen met EZ en WMR plaats vinden om opnieuw feiten te presenteren en leugens te weerleggen.

We hebben overigens wel begrepen dat de Nederlandse NGO’s deze vreemde actie van hun Franse collega’s niet ondersteunen en ook aan Bloom hebben gevraagd daarvan af te zien.

← Overzicht