Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

VisNed zoekt internationale dialoog over Pulsvisserij

vrijdag 6 oktober 2017

VisNed wil graag in gesprek met tegenstanders van pulsvisserij in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vooral om te praten over de echte pijnpunten. Want zolang de verhalen over ‘elektrocutie’, ‘bulten’ en ‘zweren’ gaan, komen de echte feiten niet boven tafel. In Parijs en London worden de tegenstanders van puls uitgenodigd om hun bezwaren te presenteren en te bespreken. En die dialoog is hard nodig, want straks is de stemming in het Europees Parlement over de technische maatregelen.

De discussie over pulsvisserij worden gevoerd in het kader van de herziening van de Europese Verordening over Technische Maatregelen. De toelating van puls is maar een klein onderdeel van die grote verordening. Toch is het een onderwerp wat velen bezighoudt. Dialoog is dus essentieel.

Vanuit de Ambassade in Parijs is veel initiatief om het gesprek over puls goed te voeren. Ook VisNed is daarbij intensief betrokken. Een actief praktiserende pulsvisser neemt binnenkort deel aan een rondetafelgesprek over puls, waar ook onze wetenschapper Jurgen Batsleer bij aanschuift.

Om met de Britse vissers en NGO’s in contact te komen gaan we ook naar Londen. Daar organiseren we op 16 november een dialoog over puls. We hebben de vissers van Thanet en de zeer kritische Britse NGO’s, uitgenodigd om hun bezwaren te presenteren, waarna we met elkaar in gesprek gaan.

Inmiddels is besloten om de stemming in het Europees Parlement over de verordening Technische Maatregelen, en dus ook over puls, uit te stellen tot 21 november. Dat geeft ons de gelegenheid om heel actief te communiceren en verder de dialoog aan te gaan met de tegenstanders van de pulsvisserij.

Dat lukte bijvoorbeeld tijdens de OurOceans-conferentie op Malta (zie verderop in deze nieuwsbrief) heel goed met het groene Zweedse EP-lid Engstrom Lovin en Zweedse NGO’s waar VisNed veel vragen over puls kon beantwoorden en kon wijzen op de informatie uit de Puls-infographic. 

← Overzicht