Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Gezamenlijk werken aan uitvoerbaar visserijbeleid in 2019: op zoek naar ‘rek en ruimte’

vrijdag 9 juni 2017

Zoals u in Visserijnieuws heeft kunnen lezen is het Gemeenschappelijk Visserijbeleid tot 2022 niet te wijzigen. Onderzoek door twee studentes van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden bevestigt dat de aanlandplicht tot die tijd dus vast staat. ‘We zullen er dus mee moeten leren leven’ was het uitgangspunt bij de vergadering van de werkgroep Uitvoeringsagenda die afgelopen week bij elkaar kwam. Sleutelwoorden zijn ‘rek en ruimte.’

Bij ons Ministerie van Economische Zaken is er volop bereidheid om te zoeken naar werkbare oplossingen. Dat bleek ook uit hun enorme inzet om de aanlandplicht voor ondermaatse schol een jaar later in te voeren. We krijgen daarmee gelegenheid om binnen de spelregels van het GVB meer definitieve oplossingen te vinden. Maar dan zijn we er nog niet. Want zoals we u elke twee weken in deze nieuwsbrief verzekeren: als de aanlandplicht wordt uitgevoerd zoals hij nu voorligt, lopen we in 2019 tegen enorme problemen aan.

Betrouwbare gesprekspartner

Toch hebben we er alle vertrouwen in dat we goede argumenten kunnen aandragen om ruimte te vinden. Daarom doen we de projecten Best Practices en Overleving. Daarom maken we verduurzamingsplannen met een lange looptijd. Daarom werken we continu aan het verbeteren van selectiviteit en verwerkingstechnieken. Daarom zijn we super actief in Noordzee AC verband om tot een gedragen advies richting werkbare maatregelen te komen. VisNed neemt nadrukkelijk het voortouw! Dat kunnen we vanuit het VisNed team alleen maar als we steun en ondersteuning krijgen van de varende vloot. Als we op basis van gegevens argumenten kunnen aandragen. En als de vloot ervoor zorgt dat de reputatie hoog gehouden wordt en dat we gezien worden als een betrouwbare gesprekspartner.

Status aparte voor garnalen?

Garnalen en aanlandplicht is een apart verhaal. Vanuit Duitsland is er namelijk een status aparte geclaimd voor de garnalensector. Dat artikel 15 bepaalt dat de aanlandplicht niet voor garnalenvisserij geldt. Dat vinden wij een loffelijk streven wat wij graag ondersteunen! Tegelijk merken we op dat er velen zijn die deze mening van Duitsland niet delen. Daarom organiseren we begin juli met alle PO’s toch een bijeenkomst met bestuurders / garnalenvissers om over de specifieke situatie rond garnalenvisserij en aanlandplicht het gesprek te voeren en alle opties te verkennen. 

← Overzicht