Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Gevolgen Brexit kunnen gevaarlijk nadelig uitpakken voor hele visketen

vrijdag 6 januari 2017

In de afgelopen weken hebben Wageningen Marine en Economic Research en het bureau Framian het risicoprofiel van de Brexit in kaart gebracht. Voor de visserijgemeenschappen als Arnemuiden, Scheveningen, Katwijk, Goedereede, Texel en Urk is het risicoprofiel van een harde Brexit hoog. De vissers uit deze thuishavens, zowel kotters als trawlers, zijn voor een belangrijk deel (vaak meer dan 50%) van hun besommingen afhankelijk van Brits water. Voor de schol verwerkende industrie komt een belangrijk deel van de grondstof uit Brits water of wordt door Britse (vlag)kotters gevangen.

Al eerder schreven we over Brexit, maar de recente onderzoeksresultaten bevestigen in keiharde cijfers wat we al eerder vermoedden. Als de Britse vissers hun zin krijgen en na Brexit worden buitenlandse vissers uit hun wateren geweerd, of beperkt toegelaten, dan hebben met name Nederland en België, maar ook Frankrijk, Denemarken en Duitsland een groot probleem. Dan zal er een grote inkrimping van de vloot moeten komen om überhaupt het hoofd boven water te kunnen houden. De toekomst voor vlagschepen is in economische zin dan hoogst onzeker.

De Brexit is nog niet begonnen, maar de voortekenen zijn erg zorgelijk. De Wageningens onderzoekers Niels Hintzen en Katell Hamon modelleerden logboekgegevens en VMS-pings van Nederlandse kotters en trawlers en legden dat vast in een rapport met hierboven genoemde zorgelijke uitkomst. Pavel Salz van Bureau Framian deed een Europa dekkende studie op basis van een grote hoeveelheid statistiek, in opdracht van de gezamenlijke industrieën van het Europese vasteland en Ierland, met ook heel zorgelijke conclusies.

Voor VisNed bevestigt dit dat voor het jaar 2017 de Brexit, samen met de Aanlandplicht, het beleidsonderwerp nr. 1 is! Vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt met een in toenemende mate vijandige toon over het onderwerp visserij gesproken. Alleen door de Nederlandse en de EU Brexit onderhandelaars volop en steeds maar van informatie te voorzien en aan te sporen kunnen we er voor zorgen dat onze visserij belangen goed behartigt worden. We trekken daarin samen op. In nationaal verband met NVB en Pelagische Reders en in internationaal verband met collega’s uit in totaal negen EU-landen. We noemen nu al de enorme voortrekkersrol die Gerard van Balsfoort, voorzitter van de RVZ, in die internationale coalitie op zich heeft genomen.

← Overzicht